Wat als de autokeuring je voertuig afkeurt?
De autokeuring heeft je voertuig afgekeurd: in België overkomt het 1 bestuurder op 4. De vraag is: waarom is je voertuig afgekeurd? En wat moet je dan doen? Ontdek hier hoe je jouw tweede technische controle met glans doorstaat!
Rood of groen keuringsbewijs
Je voertuig is afgekeurd. Is dat erg? Alles hangt af van de reden. Er bestaan 2 mogelijkheden:
Je kreeg een groene kaart met beperkte geldigheid (Code 3): je voertuig moet binnen de 3 maanden opnieuw naar de autokeuring.
Je kreeg een rode kaart: je voertuig vertoont ernstige technische gebreken. Daardoor komen je veiligheid, die van je passagiers en die van andere weggebruikers in gevaar. Er zijn 2 soorten:
- Met verbod tot het verkeer (Code 1): je voertuig vertoont een ernstige tekortkoming en wordt meteen “geïmmobiliseerd”: je mag alleen nog van het keuringscentrum naar je woonplaats rijden en van je woonplaats naar de dichtstbijzijnde garage, zonder passagiers.
- Met beperkte geldigheid van 14 dagen (Code 2): ook in dit geval is er sprake van technische gebreken. Je krijgt echter 14 dagen de tijd voor herstellingen. Let op, want tijdens die periode ben je volledig persoonlijk aansprakelijk. Als je slachtoffer wordt van een ongeval ten gevolge van dat technische gebrek, kan dat zich tegen jou keren.
Je voertuig werd in elk geval afgekeurd wegens technische of administratieve nalatigheid. Wat moet je dan doen?
Richting garage
Op je keuringsbewijs staan de redenen waarom je voertuig werd afgekeurd. Je moet hier zo snel mogelijk mee naar je garage. Kijk niet alleen de oorzaak na van de afkeuring tijdens de technische controle. Vraag een volledig nazicht van je voertuig en begin met de 3 meest voorkomende oorzaken van een afkeuring:
- De staat van de remmen: niet alleen je remblokken, maar ook de hydraulische overbrenging
- Een defect aan de lichten
- Slijtage en conformiteit van de banden
Kleine tip: maak je voertuig grondig schoon. Een proper voertuig boezemt altijd meer vertrouwen in.
Controleer je documenten
Ook al kun je het niet afleiden uit de naam, de technische controle kijkt ook na of je boorddocumenten in orde zijn. Bereid je voor! Controleer voor je afspraak of:
- Alle documenten wel degelijk in je voertuig aanwezig zijn.
- Je recente documenten bezit.
Deze checklist met de vereiste papieren voor de autokeuring kan je helpen:
- Het Belgisch inschrijvingsbewijs, het welbekende roze of zandkleurige document, dat bewijst dat je voertuig ingeschreven is bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).
- Het gelijkvormigheidsattest (COC) van je voertuig.
- De technische fiche van je voertuig.
- Je keuringsbewijs zodat de controleur weet dat je voertuig de eerste keer werd goed- of afgekeurd.
- Je verzekeringspapieren en vooral je verzekeringsbewijs (groene kaart of verzekeringskaart).
Als je al deze documenten bezit, kan je zonder zorgen naar je afspraak vertrekken! Je uitnodiging voor de autokeuring is dus geen verplicht document voor de keuring.
Ben je nog niet verzekerd? Een verzekering is nochtans verplicht! Bekijk de formules van onze autoverzekering of voer snel een simulatie van je autoverzekering uit! Zo ontdek je welke verzekering aan jouw behoeften voldoet.
Lees meer
Ontdek al onze blogartikels!
Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!